Om Konfirmation

BRA ATT VETA


Vem kan bli konfirmand?

Konfirmand kan vem som helst bli. Som ung på väg mot vuxenlivet kan man ha många funderingar. Saker man inte alltid kan eller vill prata om med vem som helst eller i vilket sammanhang som helst.  Ge dig själv en chans att ta reda på vad kristen tro  och liv handlar om. Alla kan vara med.

Vi gör gruppen tillsammans med våra unga ledare som är viktiga under konfirmandtiden.


Först och främst riktar sig våra grupper till 04or och 05or, det vill säga till alla som fyller 15 eller 16 år under 2020. Vi vill också bjuda in dig som går på gymnasiet till vår gymnasikonfirmation gemensamt med Spånga-Kista och Vällingby församling. Särskild inbjudan och information kommer senare i sommar om gymnasiekonfirmation hösten 2019.


Särskilda behov

I Hässelby kan alla konfirmeras. Om du har särskilda behov som ska tillgodoses under konfirmationstiden, till exempel en funktionsnedsättning, så löser vi det!


Andra församlingar

I Svenska kyrkan kan man välja fritt var man vill konfirmeras. Du som bor i en annan församling än Hässelby är välkommen till oss! Detsamma gäller för ungdomar från Hässelby som väljer att konfirmera sig på annan ort. Hör gärna av er till oss i alla fall, så kan vi se om vi kan stötta er…


Konfirmandavgift

Alla alternativ i Hässelby är gratis. Pengar ska inte spela någon roll när du väljer att konfirmeras.


Du som förälder är viktig

Ungdomar gör inte som vuxna säger utan som vuxna gör. Därför är du som är förälder oändligt viktig under konfirmationstiden. Det är viktigt att du stöttar ditt barns beslut. Med det vill vi gärna hjälpa dig. Dessutom ska du få så mycket information som möjligt om vad som pågår hos oss. Det löser vi med föräldramöten. Dessutom kan du följa vårt arbete på bloggar och facebook.


Ska man vara döpt?

För att du ska kunna konfirmeras ska du vara döpt. Dop av konfirmander är en av höjdpunkter på året där vi efter samtal och planering får vara med om dopet. Dopet kan ske här i Hässelby eller på lägret. 


Närvaro

När du väl har anmält dig så förväntar vi oss delaktighet och närvaro på alla träffar. Vid sjukdom eller frånvaro så meddelas detta till ansvariga ledare.

VAD ÄR KONFIRMATION?


Vad betyder „konfirmation“?

Bibeln berättar att dopet är Guds gåva till oss. Det är ett synligt tecken på Guds kärlek, och visar att den döpta är med i kyrkan. Ordet konfirmera betyder bekräfta eller styrka.  Konfirmationen förutsätter ingen bekräftelse från konfirmanden, utan det är Gud som bekräftar sina löften om närvaro och omsorg till oss. Gud har genom Jesus gett kyrkan uppdraget att visa människor vägen till Gud själv och visa vad som ger livet mening och mål.  Konfirmandtiden ger dig en möjlighet att lära dig mer om kristen tro, liv och tradition.  


Om du inte är döpt kan du välja att döpas under konfirmandtiden.


Konfirmationstiden

Under konfirmationstiden får du ett perfekt tillfälle att ventilera dina tankar med andra jämnåriga, unga ledare och vuxna. Det kan vara frågor om framtiden, ansvar,fördomar, meningen med livet, kärlek, tro, relationer eller annat. Vi ställer frågor och hittar svar tillsammans. Inga frågor är dumma eller konstiga.. Vi lyssnar på varandra och skapar en gemenskap där alla är inkluderade.

Vi har några olika alternativ för hur konfirmationstiden kan se ut. Men den innehåller alltid en massa olika upplevelser, nya erfarenheter och samtal om kristen tro och livets utmaningar. Du blir också förtrogen med kyrkans rum och allt som händer i gudstjänsten.


En stor del av konfirmandtiden går ut på att tillsammans göra nya erfarenheter. Därför åker vi  på läger tillsammans – ibland kortare läger, ibland längre resor. För många är konfirmandlägret årets bästa upplevelse! Vi har ett alternativ som är lägerfritt och passar dig som vill konfirmeras utan övernattning.


Konfirmationsdagen

Själva konfirmationsdagen är en fest för dig, dina närmaste och hela församlingen. Det är höjdpunkten av konfirmationstiden.

Malin Karlsson

Diakon


08-505 992 45

malin.karlsson@svenskakyrkan.se
David Kindbom

Präst


08-505 992 09

david.kindbom@svenskakyrkan.seSvenska kyrkan Hässelby

Besöksadress:

Maltesholmstorget 8, 16562 HÄSSELBY

Postadress:

BOX 4420, 16515 HÄSSELBY


08-505 992 00


© Copyright. All Rights Reserved.